Calzone, czyli pizza inaczej

Calzone, czyli pizza inaczej

Calzone to nic innego jak pizza złożona na pół ze zlepionymi brzegami. Wygląda jak wielki pieróg. Pieczona jest w piecu tak samo jak włoski placek. Posypana z wierzchu aromatycznymi ziołami, w środku wypełniona nadzieniem, takim jak używamy do przygotowania pizzy. Czym więc różni się od pizzy? Tylko formą podania na talerzu…

Włoski pieróg

Plotka głosi, że powstanie calzone jest dziełem przypadku, a raczej niezdarnego kucharza, któremu pizza w trakcie wkładania do pieca zsunęła się z łopaty i złożyła na pół. Okazało się, że taka forma pizzy jest całkiem wygodna do jedzenia, a że jej przygotowanie nie różni się od pizzy, więc szybko zyskała popularność. Inna wersja mówi, że powstało ono jako fuzja neapolitańskiej klasycznej pizzy z foccacią z sąsiedniego rejonu Apulia. Obie wersje brzmią wiarygodnie, ale która z nich to prawda? … Nie wnikajmy. Ważne, że pizza w formie pieroga zagościła na stołach Włochów na stałe i wraz z nimi dotarła we wszystkie zakątki świata.

Co by tu zjeść?

Dziś znajdziemy calzone w menu każdej pizzerii. Jako przekąska serwowana jest nie tylko prosto z pieca, ale smakuje także na zimno. Skład i procedura wyrabiania ciasta są identyczne, jak w przypadku pizzy. Nadzienie dobieramy według własnych upodobań lub korzystamy ze sprawdzonych kompozycji smaków proponowanych przez naszą pizzerię Dexter. W formie pieroga serwujemy w menu naszą pizzę firmową Dexter z szynką, tuńczykiem, pieczarkami, cebulą i oliwkami. Mamy też bezmięsny wariant Wegetriana z pieczarkami, kukurydzą, groszkiem i pomidorem. A może Calzone Pescatore z tuńczykiem, cebulą, pieczarkami i oliwkami?

Więc gdy mamy ochotę zjeść pizzę w nieco innej formie, zamówmy Calzone. Ulubiony smak zamknięty w formie wygodnego pieroga trafi także w podniebienia wszystkich wielbicieli włoskiego placka w tradycyjnej wersji. Zawsze świeże składniki nadzienia i wyśmienite ciasto to nasz sekret!  Zamów na telefon lub wpadnij do nas na pyszne Calzone! Sprawdź nasze menu! https://dexter.rzeszow.pl/menu/